Fotopagina Metrorijtuigen 5301-5363

Metrotype B, ook wel type MG2/1 (Metro Geleed 2 bakken, 1 cabine) genoemd, zijn de metrostellen in de 5300-serie van de Rotterdamse metro. Van Metrotype B zijn ter vervanging van de oude 5000- en 5100-series bij Bombardier 63 exemplaren besteld. Deze zijn tussen 1998 en 2001 gebouwd en werden in twee series geleverd, met enkele kleine verschillen. De eerste levering bestond uit 42 treinstellen, genummerd 5301-5342. De tweede serie bestond uit 21 stellen, de 5343-5363. Rijtuigen uit de eerste serie waren geleverd met koersrollen, vanaf treinstel 5343 hebben nieuwe metro’s aan de voor- en zijkant digitale flip-dot displays. In het begin werd de kleur blauw gebruikt in de lijnfilms als aanduiding van de Erasmuslijn, later werd dit groen. De tweede serie heeft ook een klein verschil in het interieur ten opzichte van de eerste serie. De stoelopstelling zit bij deze serie in de lengte van het gangpad vis-à-vis.

Deze serie metro’s is 30,5 meter (30,65 meter (5343-5363)) lang met één geleding, maar zij hebben slechts één cabine. Aan de andere kant is ruimte voor rolstoelen en kinderwagens. Er bevindt zich hier echter ook een zogenaamde rangeerstuurstand of hulpstuurstand; voor rangeerwerkzaamheden kan het rijtuig dus ook aan deze kant bediend worden. De bestuurder moet dan echter wel staan en heeft beperkte deurbediening (beide zijden kunnen alleen tegelijk ontgrendeld worden), waardoor deze serie nooit als enkele wagen in dienst rijdt met passagiers. In het najaar van 2010 is begonnen met het plaatsen van fietsenrekken bij deze hulpstuurstand.

Midlife-revisie

In augustus 2013 werd bekend dat treinstel 5353 als eerste uit deze serie de midlife-revisie zou ondergaan aan de Remise Kleiweg. Hiervoor ging het in september 2013 op transport van Remise ‘s-Gravenweg naar Remise Kleiweg. Inmiddels hebben alle rijtuigen hun midlife-revisie ondergaan. Met de komst van R-net is de kleurstelling van de gereviseerde metro’s gebaseerd op de oorspronkelijke kleurstelling van het Amsterdamse LHB- en M5-materieel: zilvergrijs met rode deuren, inclusief bestickering conform de huisstijl van R-net. Bij deze serie is dit aangevuld met RET-logo’s.

Incident metrostation De Akkers

Op 2 november 2020 rond 0:30 uur ’s nachts raakte treinstel 5351 zwaar beschadigd nadat het op het opstelterrein achter station De Akkers door een stootblok heen reed. Het kunstwerk ‘Walvisstaarten’ achter het opstelterrein voorkwam dat de metro van het viaduct afviel. Er zaten geen reizigers in de metro, en de bestuurder bleef ongedeerd. Twee dagen later werd het overhangende deel van het treinstel met kranen weggetakeld en vervolgens op een vrachtwagen geplaatst. Daarna volgde de op het viaduct gebleven tweede wagenbak op dezelfde wijze, waarna de beide delen werden overgebracht naar het emplacement Waalhaven.

Inzet

De 5300-serie wordt ingezet op lijn C en lijn D. Metro’s uit de 5300-serie kunnen gecombineerd rijden met de 5400-serie, wat soms gebeurt. De rijtuigen zijn niet inzetbaar op delen van de lijnen A (Capelsebrug – Binnenhof), B (Capelsebrug – De Tochten) en E (Melanchthonweg – Den Haag Centraal). Op lijn D kunnen tot vierwagentreinen ingezet worden, wat alleen bij evenementen gebeurt. Op lijn C kunnen deze rijtuigen maximaal als driewagentrein rijden.

Treinstellen 5301-5342 hebben ter vervanging van de koersrollen een nieuwe display van hetzelfde type als de 5500-, 5600- en 5700-series. [bron: Wikipedia]