Wegvervoer

Het RET-complex aan de Kleiweg heeft een grondige metamorfose ondergaan. Het complex van ruim 32.000 m2 heeft plaatsgemaakt voor nieuwbouw ter grootte van zo’n 17.000 m2.
Het nieuwe gebouw bestaat uit werkplaatsen (zo’n 14.500 m2), een traverse, kantoorruimten (2000 m2 boven de werkplaatsen), ondersteunende ruimten en een buitenterrein voor de afdelingen Revisie & Modificatie, Logistiek, bureau Exploitatie Haltewerken, het Centraal Archief en Centrale Verkeersleiding terwijl de busgarage en stallingsruimte heeft plaatsgemaakt voor een nieuwe stallingsruimte waarvan een groot deel voorzien is van laadinstallaties voor de elektrische en hybride bussen.

Het sterk verouderde complex dat de RET in 1959, na het beëindigen van de werkzaamheden door Allan & Co, in gebruik nam voldeed niet meer aan de eisen.
Bovendien kon de beschikbare ruimte op deze locatie beter benut worden.
Het op het complex gevestigde hoofdkantoor is al jaren geleden verhuisd; eerst naar het Vasteland en daarna naar een eigen locatie aan de Laan op Zuid. De werkplaatsen voor trams en metro beschikken nu over voldoende lengte (45 meter).
Met het project is 56 miljoen euro gemoeid, waarvan 14 miljoen wordt bijgepast door de Metropoolregio.
In 2015 is al een start gemaakt met de afbraak van de busgarage en januari 2017 is gestart met de werkzaamheden tot realisatie van de nieuwbouw op de plek van de werkplaatsen. De bouw van een moderne werkplaats en bijbehorende kantoren is inmiddels gestart. De nieuwe werkplaats wordt een rechttoe-rechtaan gebouw met een lichtdoorlatende kunststof gevel.
Op 9 januari 2019 werd het complex in gebruik genomen.

De kleinere nieuwbouw waarin elk jaar tientallen tram- en metrostellen een grondige facelift ondergaan, heeft een veel efficiëntere indeling. Bovendien heeft Randstadrail een nieuwe aftakking richting de remise vanaf halte Melanchtonweg, waardoor de metrostellen voortaan per spoor naar de remise kunnen rijden en niet langer op een dieplader hoeven te worden aangevoerd.

Op deze pagina foto’s van de werkzaamheden op het RET-complex Kleiweg en de busstalling..