Fast Ferry/Waterbus

Terugkeer bootdiensten

Nieuwe bruggen en tunnels. De oude Willemsbrug vervangen door een nieuwe, een Van Brienenoordbrug gevolgd door een tweede, de metro, een Erasmusbrug, twee Beneluxtunnels; de alsmaar toenemende verkeersdrukte en filevorming in het Rijnmondgebied en de Drechtsteden zorgde eind 20ste eeuw echter voor een heuse revival van het personenvervoer over water.

Geen trekschuit of zeilschip meer maar moderne kreten voor vervoer over water.
Een vaste dienstregeling voor vervoer over water is er tegenwoordig voor de Fast-Ferry van de RET die dienst doet tussen Hoek van Holland en de Maasvlakte, of de waterbus die Rotterdam met diverse steden aan de “Noord” verbindt.

Eind 1999 startte de Waterbus, oorspronkelijk onder de naam Fast Ferry, een snelle bootverbinding tussen Rotterdam en de Dordrecht.
Aqualiner_Erasmusbrug
Het werd een succes, want amper 2 jaar later werden al zo’n 1,15 miljoen reizigers vervoerd. De Fast Ferry vertrok in Rotterdam vanaf de Westerkade/Willemsplein en kreeg in de loop der tijd op het traject naar Dordrecht steeds meer opstapplaatsen: Krimpen a/d IJssel – Ridderkerk – Alblasserdam – Hendrik Ido Ambacht – Papendrecht. In 2004 verviel de naam Fast Ferry en werd het een van de lijnen van de on-der de naam Waterbus opererende onderneming, die ook een aantal lokale lijnen tussen de verschillende Drechtsteden onderhield. Met ingang van 2010 ging een nieuwe concessie in met als vervoerder Aquabus, een combinatie van de Koninklijke Doeksen en Arriva. De naam Waterbus bleef echter gehandhaafd.

Plattegrond lijndiensten Waterbus

Plattegrond lijndiensten Waterbus

Onder de paraplu van Aquabus wordt sinds 2008 ook een snelle OV-verbindingen onder de naam Aqualiner onderhouden tussen Rotterdam (Westerkade/Willemsplein) en Katendrecht en de RDM Campus op de Heyplaat (op werkdagen met een stop in de Sint Jobshaven) wat feitelijk de naam van veerdienst mag dragen.

De naam Fast Ferry, tot 2004 door Waterbus gebruikt, werd per 1 mei 2008 opnieuw geïntroduceerd voor een nieuwe voetveerverbinding tussen Hoek van Holland en de Rozenburgse Landtong, de Pistoolhaven en de Maasvlakte. Opmerkelijk is dat deze veerdienst door de RET wordt geëxploiteerd, waardoor deze onderneming zich naast metro, tram en bus zich sindsdien ook met vervoer over water bezig houdt. Dit in samenwerking met Ottevanger OV-exploitatie.

Volledigheidshalve kan dan nog de Watertaxi worden genoemd. Aanvankelijk (vanaf 1994) met een veerdienst tussen de Leuvehaven en de Veerhaven van en naar de Rijnhaven (hotel New York) en later met op afroep beschikbare supersnelle taxidiensten tussen Krimpen aan de Lek en Vlaardingen, waarvoor enkele tientallen opstapplaatsen werden aangelegd.

De Fast Ferry van de RET

De Fast Ferry van de RET

Andere vormen van vervoer te water:
RTM-watervervoer
Veerdiensten
Wagenveren
Pontveren

Klik hier voor de fotogalerij Fast-Ferry.

Geef een reactie