3.8 Remise Schiekade

3.8 REMISE SCHIEKADE

Op 7 mei 1897 jaar werd een nieuwe remise aan de Schiekade 133 geopend. Deze remise bood plaats aan 186 paarden en een kort en twee lange opstelsporen voor 26 rijtuigen voor de paardentramlijnen Slagveld – Overschie (en per 1902 de versterkingslijn Slagveld – Heulbrug), de lijn Station DP – Prinsenhoofd en de lijn Bergweg – Boompjes. Er waren ook een werkplaats en een hoefsmederij gevestigd. Aan de achterzijde was stallingsruimte voor de camions en sleperswagens die door de RTM werden gebruikt c.q. verhuurd voor goederenvervoer.

In 1903 verwoestte een brand een deel van de remise en enkele daar gestalde tramrijtuigen. Het achterste deel, aan de zijde van de Molenwaterweg, werd tijdelijk verhuurd aan de firma Moerman & Robbers, terwijl vanaf 1907 alle resterende paarden van het trambedrijf (zowel voor de lijn naar Overschie als die voor de montagewagens van de afdeling bovenleiding en voor transportdoeleinden) daar werden ondergebracht.

Luchtfoto terrein remise Schiekade, 5-1929. (KLM 6394) Aan de onderzijde de Schiekade, aan de bovenzijde de Molenwaterweg.