3.6 Remise Bergweg

3.6 REMISE BERGWEG (HILLEGERSBERG)

Voor de op 29 december 1882 door de Schielandsche Tramweg Maatschappij (SlTM) in gebruik gestelde paardentramlijn tussen de toen nog zelfstandige gemeente Hillegersberg en het Hofplein in Rotterdam was op de Bergweg (thans Straatweg) direct ten noorden van het huidige Plaszicht een remise voor de negen paardentramrijtuigen met een stal voor de paarden gebouwd. Naast deze remise werden bovendien enkele dienstwoningen gebouwd en verderop op de Straatweg een directievilla.

Nadat deze smalspoorlijn op 1 januari 1919 door de RETM was overgenomen, volgde in 1922/1923 een successievelijke vervanging van deze paardentramlijn door de normaalsporige elektrische tramlijn 14. Nadat deze lijn 14 op 5 juni 1923 het (voorlopige) eindpunt in de (Bergse) Dorpsstraat bereikt had viel uiteraard ook het doek voor deze paardentramremise. De gebouwen werden nog enige tijd verhuurd aan de Technische Bedrijven van de gemeente Hillegersberg, doch verkeerden uiteindelijk in zo’n deplorabele toestand dat zij op aandringen van diezelfde gemeente in 1927 werden gesloopt. De drie dienstwoningen en het terrein zelf werden in 1931 verkocht aan een aannemer die er villa’s liet bouwen.

Aan de Bergweg in Hillegersberg, thans Straatweg, lag van 1882 tot 1923 een langwerpige loods (in het midden van de foto) voor de stalling van paardentramrijtuigen. (foto: Uitgeverij H.A. Voet)