Fotopagina Postkoets
Samen met de trekschuit behoorde de postkoets tot een van de vroegste openbare vervoermiddelen. De algemene kenmerken zijn bekend; 1 tot soms wel 6 paarden, een koetsier en een gesloten passagiersruimte met plaats voor 4 tot soms wel 6 personen. Omdat de postkoets of diligence rond de vorige eeuwwisseling actief waren zijn er geen foto’s maar alleen tekeningen en schilderijen bekend.
Voor meer informatie over de postkoets, klik hier.
De postkoetsroutes tussen Rotterdam en Brabant. ca. 1810
Diligences vertrekken vanaf de Binnenrotte bij de Sint Laurenskerk naar o.m. Delft. ca. 1820.
Het Schielandshuis aan de Korte Hoogstraat als vertrekpunt van de diligence naar Schiedam. ca. 1830
De postkoets van Rotterdam naar Den Haag met een driespan. ca. 1830.
Station Rotterdam Delftse Poort van de Hollandse Ijzeren Spoorweg Maatschappij HIJSM, 1-11-1848. De postwagen staat klaar.
Station Rotterdam Delftse Poort van de Hollandse Ijzeren Spoorweg Maatschappij HIJSM, 1-11-1848. De postwagen staat klaar. (kleurenplaat)
Station Rotterdam Delftse Poort van de Hollandse Ijzeren Spoorweg Maatschappij HIJSM, 1-11-1848. gezien vanaf de Coolsingel, rechts de Delftse Poort.
Diligance op het Pompenburg bij het Hofplein, ca. 1880
De paardenomnibus naar Bergschenhoek en Bleiswijk voor het restaurant van Freericks in Hillegersberg, 1885, rechts beneden de tramrails van de paardentram.
De nieuwe Omnibusonderneming De Eendracht start met een omnibusverbinding tussen de Hoflaan, gemeente Kralingen, en het Park in Rotterdam en geeft daar aansluiting op de veerdienst naar Katendrecht. 1890
Een paardenomnibus en een diligence, duidelijker kan het verschil niet zijn, hier in het Rotterdamse centrum met links de Beurs en rechts het spoorwegstation met het luchtspoor. Op het Beursplein tekenen zich de diverse sporen af van de paardentram van de RTM. 1900.
Een deel van de Nederlandse postroutekaart uit 1910.
Twee Landauers vervoeren opzichters bij de schouw van de polder Esse, Gans- en Blaardorp, Schielands Hoge Zeedijk, 29-4-1938.
Door de nood gedwongen worden eind 1944 vervoersdiensten met een oude paardenomnibus aangeboden. Terbregge-Hillegersberg (Molenlaan)
150 jaar Van Gend en Loos, van postkoets tot vrachtwagen