ROVM-digitaal

ROTTERDAMS OPENBAAR VERVOER MUSEUM ROVM-digitaal

De meeste tram- en bus hobbyisten kennen natuurlijk de tramremise Hillegersberg aan de Kootsekade in Rotterdam, waar het trammuseum van de Stichting RoMeO is gevestigd. Samen met de verzameling museumbussen die in de RET garage aan de Sluisjesdijk zijn ondergebracht geeft deze verzameling een uitstekend beeld van wat er aan openbaar vervoer in de regio heeft rondgereden.
Daarnaast beschikt men over een verzameling modellen in diverse groottes, reclameborden, een museumwinkel en een grote hoeveelheid boeken, tekeningen en beeldmateriaal.

In de zomerperiode is elke eerste zaterdag van de maand een bezoek aan dit museum mogelijk en kan kennis gemaakt worden met de diverse werkgroepen binnen de Stichting. Wat niet voor het grote publiek bereikbaar is, is de verzameling boeken en beeldmateriaal omdat de mogelijkheden daartoe ontbraken.
Een kleine groep mensen besloot begin 2013 echter om voor dat doel los van RoMeO een aparte website te bouwen waar geïnteresseerden 24 uur per dag al het beschikbare beeldmateriaal en documentatie zouden kunnen bekijken.
Logischerwijs gingen daar de nodige voorbereidingen aan vooraf. Niet alleen de techniek moest worden geregeld, ook de wijze waarop de presentatie zou moeten plaatsvinden én er moest besloten worden waaraan wel en niet aandacht gegeven zou moeten worden.

AFSPRAKEN ALS BASIS
De kern moet gevormd worden door beeld- en documentatiemateriaal dat door geïnteresseerden is verzameld. Dat zijn er nogal wat en naast het feit dat die toestemming tot plaatsing moeten geven is het nu aan de beheerders om te zorgen dat er afspraken liggen wie wat doet, hoe er gescand wordt en op welke manier er binnen de website moet worden geordend om het overzichtelijk te houden.
Dan is er de beschrijving van al het materiaal en de benaming die het materiaal moet krijgen om makkelijk gevonden te kunnen worden. Het lijkt simpel maar dat is het allerminst en het zorgt binnen de kleine groep van vier bestuursleden voor dagelijks vele uren werk.
Er wordt een keuze gemaakt voor WordPress als basissoftware wat in de dagelijkse webwerkzaamheden wordt ondersteund door XnView, Word en Excell. De eerste opzet voor de indeling wordt gemaakt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EEN JAAR
De officiële oprichtingsdatum van het Rotterdams Openbaar Vervoer Museum, afgekort ROVM-digitaal is 19 december 2013. Na een jaar hard werken aan de website is deze 260.000 maal bezocht en komt het daggemiddelde aan bezoekers op zo’n 750. Er is zelfs een dag geweest (datum onbekend) waarop 2223 bezoekers werden geteld.
De hoeveelheid op de website geplaatste content is fors. Zo’n 35.000 foto’s, honderden tabellen en veel artikelinformatie maken dat de ruimte op de server van de webhost door onze website aanzienlijk wordt belast. Een groei tot 50.000 foto’s is nog mogelijk maar daarboven zullen wij moeten omzien naar een andere host.

DRIE JAAR
Na in september 2013 met de technische voorbereidingen te zijn begonnen kwam de website op 4 januari 2014 officieel in de lucht. Het is duidelijk dat de opzet en de inhoud de geïnteresseerde aanspreekt, de cijfers spreken voor zich. Meer dan 20.000 bezoekers per maand die toegang hebben tot 1242 pagina’s met informatie over de geschiedenis van het openbaar vervoer in de regio Rotterdam. Bovendien wordt alle informatie gebracht in combinatie met ruim 64.000 foto’s waarbij naast voer- en vaartuigen ook de stad Rotterdam met alle aanliggende gemeenten, een belangrijke rol spelen. Dat geheel is onderverdeeld in 686 fotogalerijen!

Bezoekersaantallen 2020

STEEDS MEER
De grote hoeveelheid foto’s is er mede oorzaak van dat de snelheid van de website soms te wensen overlaat. Dat wordt in 2017 nog opgevangen door fotogalerijen in omvang te beperken tot ca. 150 foto’s. Een gevolg hiervan is dat bepaalde series voer/rijtuigen moeten worden opgedeeld. Dit kan leiden tot soms meer dan tien aparte galerijen binnen een serie. In hoeverre dit wordt ervaren door bezoekers moet nog worden onderzocht. Maar wellicht zijn er nog andere oplossingen mogelijk zijn. Eind 2017 loopt de omvang van de ROVM-digitaal website tegen de 200 GB. Bijna 700 fotogalerijen met meer dan 66.000 foto’s en 1200 pagina’s met informatie en documentatie zijn nu 24 uur per dag beschikbaar voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van het openbaar vervoer in de regio Rotterdam.
Er is nog meer -en er komt ook regelmatig nieuw materiaal bij- wat wij graag willen toevoegen. Het probleem is echter dat er meer server-ruimte nodig is om alles voor iedereen bereikbaar te houden. Dat betekent echter meer kosten. Wij willen echter geen hinderlijke reclame op de website en daarom vragen wij iedereen die regelmatig van de website gebruik maakt te overwegen of er een eenmalige kleine bijdrage van enkele euro’s mogelijk is. Er komen donateurs en er is weer financiële lucht.

EEN JAAR VERDER
Begin 2018 constateren wij dat er het afgelopen jaar meer dan 3000 foto’s zijn toegevoegd waardoor de teller nu op ruim 69.000 staat, verdeeld over meer dan 700 fotogalerijen. Het aantal pagina’s is licht gestegen naar 1260 en het aantal bezoekers ligt op ca. 17.000 per maand, omgerekend tussen de 500 en 600 per dag. De ROVM-facebookpagina telt meer dan 750 ‘likes’.
Kortom, op basis van deze cijfers mogen de activiteiten van ROVM-digitaal terecht ‘zeer gewaardeerd’ worden genoemd.

RUIMTEMAATREGELEN
Een belangrijk moment brak aan in 2018 toen bleek dat de enorme groei van de website technische problemen ging opleveren. Ruim 200 Gigabyte aan documentatie en beeldmateriaal zorgde er voor dat niet alleen de webserver waar al het materiaal op stond tegen zijn grenzen opliep maar ook dat het bezoek aan de website steeds trager verliep. Bovendien waren wij nog niet op de helft met het plaatsen van materiaal. Een grotere server was financieel gezien geen optie en na veel onderzoek bleek alleen het verlagen van de resolutie van de geplaatste foto’s, maar wel met behoud van zoveel mogelijk kwaliteit van het beeldmateriaal, de oplossing moest bieden.
Daarvoor dienden alle aanwezige fotogalerijen, zo’n 700 stuks, opnieuw geplaatst dienden te worden, nadat de betreffende foto’s, zo’n 70.000 stuks omgezet dienden te worden naar die lagere resolutie zonder dat de bronbestanden daarvan schade zouden ondervinden. Duidelijk dat dat een enorme hoeveelheid werk heeft betekend naast de ‘normale’ dagelijks websitewerkzaamheden.

HET EERSTE LUSTRUM
Op 4 januari 2019 is dan het eerste lustrum van de ROVM-digitaal website bereikt. Vijf jaar geleden werd deze website geopend nadat al vele maanden daarvoor was gewerkt aan de bouw en uiteraard de inhoud. Terugrekenend hebben wij in die 5 jaar rond de 1 miljoen bezoekers mogen verwelkomen. Het werk gaat echter elke dag door waardoor enkele malen per week nieuw materiaal kan worden geplaatst. Bovendien is er de steun van donateurs die helpen de website in de lucht te houden.

SAMENWERKING
Hoewel er de eerste jaren weinig contact was met de Stichting RoMeO is er in de periode daarna een positieve groei opgetreden. Met steeds meer vrijwilligers zoals die uit de Werkgroep Historie Digitaal was er contact waarbij zij ook bijdroegen aan artikelen en beeldmateriaal. Ook met het bestuur was er contact hetgeen is uitgegroeid tot een samenwerkingsovereenkomst waarbij de kosten voor de webhosting werden overgenomen. Die samenwerking is langzaamaan verder geïntensiveerd.
Begin 2021 is de website gegroeid tot ruim 80.000 foto’s en ruim 900 fotogalerijen. Maar ook op documentatie en artikelengebied is er continu flink aangevuld.
De homepage is aangepast i.v.m. de samenwerking en er wordt hard gewerkt aan verdere uitbreiding. De wat oudere fotogalerijen zijn/worden opnieuw geplaatst en aangevuld met nieuwe foto’s en vooral de bijbehorende informatie. Maar het is vooral het binnenkomen van nieuw materiaal dat zorgt voor heel veel werk. In het begin lag de nadruk op het scannen van foto- en knipselbestanden, tegenwoordig is het meeste al gedigitaliseerd. Maar alles dat binnenkomt moet zoals reeds in aanvang afgesproken een procedure ondergaan voor het op de website geplaatst kan worden.
Na de controle op kwaliteit en het eventueel reeds aanwezig zijn op de website volgt het indelen naar de betreffende fotogalerij, dan het voorzien van de bijbehorende documentatie, locatie, datum, fotograaf e.d. en dan het nummeren. Daarna het uploaden, controleren en melden van aanwezigheid. Kortom er is weinig veranderd.

ROTTERDAMS OPENBAAR VERVOER MUSEUM
Met de overgang van de website is nu ook de naam Rotterdams Openbaar Vervoer Museum voor RoMeO beschikbaar gekomen die zich via die naam nu richting het publiek profileert en is de afzonderlijke toevoeging ‘digitaal’ nu verdwenen.
Met dit alles is per 1 februari 2023 ook de Stichting ROVM-digitaal opgeheven en zullen de contacten en activiteiten vis RoMeO verlopen. Wij sluiten af met ruim 120.000 foto’s in bijna 1000 fotogalerijen, 180 tabellen, 250 overzichten, ruim 100 artikelen en meer dan 1500 pagina’s. Bijna 100.000 bezoekers van de website in 2022, meer dan 120 medewerkers die materiaal aanleverden en ruim 850 Facebook pagina-likers maken de cijferlijst af.