De ROVM-digitaal website en haar medewerkers

Dat de geschiedenis van het openbaar vervoer eeuwen terugvoert is slechts weinigen bekend. De basis daarvan is terug te voeren tot 1290 toen de voorvaders van de adellijke familie Von Thurn und Taxis in Italië een geregelde koeriersdienst startte tussen de Italiaanse stadsstaten.

Tweehonderd jaar later was er al sprake van een uitgebreid Europees netwerk van koeriers die de post vervoerde. Toen, afhankelijk van de gebruikte rijtuigen er ook ruimte kwam om personen te vervoeren kon voor het eerst van openbaar vervoer gesproken worden.

Deze website is gebouwd op enkele definities. Zo wordt onder openbaar vervoer verstaan; de mogelijkheid om voor iedereen die dat wil te reizen op van te voren bekende tijdstippen en routes. Daarbij is het niet van belang of dit wordt georganiseerd door overheden of particulieren en evenmin welk vervoermiddel hiervoor wordt gebruikt.

1890

Het paardentramnet van de RTM in 1890

Wel is er een geografische beperking; deze website richt zich op de regio Rotterdam wat met de huidige gemeentegrenzen betekent de gemeente Rotterdam en één aangrenzende gemeente. Dat komt met de wijzers van de klok mee op de volgende lijst; Westland, Maassluis, Midden Delfland, Vlaardingen, Schiedam, Delft, Pijnacker-Nootdorp, Lansingerland, Zuidplas, Capelle a/d IJssel, Krimpen a/d IJssel, Ridderkerk, Barendrecht, Albrandswaard, Nissewaard, Brielle en Westvoorne.

Binnen de gekozen menustructuur is plaats voor de algemene geschiedschrijving, de bespreking in woord en beeld van alle organisaties op het gebied van wegvervoer, watervervoer en railvervoer die binnen dit gebied actief zijn (geweest), maar ook heel veel beeldmateriaal van alle soorten gebruikte voer- en vaartuigen en verzamelingen als lijnkaarten, prentbriefkaarten, modellen, boeken en tijdschriften en vele andere zaken. Alles op basis van verzamelingen van mensen en organisaties die zich interesseren voor het openbaar vervoer.

Nadat in de loop van 2014 de basisinvulling was afgerond heeft in de jaren daarna een verdere uitbreiding en verdieping plaatsgevonden. In 2019 kon op 1 januari het eerste lustrum worden gevierd en werd teruggekeken op circa 1 miljoen bezoekers in deze vijf jaren. Er wordt voortgegaan met een uitbreiding van zowel onderwerpen als de reeds geplaatste documentatie en fotogalerijen. Per 1 januari 2021 zijn de bestaande contacten met de Stichting RoMeO officieel gemaakt in een samenwerkingsovereenkomst.

Medewerkers
Deze website kan niet bestaan zonder de medewerking van velen die hun verzamelingen van documentatie en foto’s digitaal ter beschikking hebben gesteld, waarvoor uiteraard dank.

Zowel met het geven van commentaar, aanvullingen en verbeteringen en het publiceren van hun verzamelingen, foto’s en afbeeldingen hebben wij de medewerking van (in alfabetische volgorde):
Aad van Dam, Aad Deventer, Aad Sloof, Alexander van Dijk, André Romp, André Sloof, Arie Janson, Arthur-A, Barry de Frel, Bas van der Heijden, Ben Bosch, Berend van Nijen, Bert Schilder, Carel Scholte, Carl Conzen, Carl de Mey, Carolien van de Wetering, Casper van der Werf, C. v. Rossum, Colinda Verbeek, Cor Krebbers (†), Dick-Jan Thuis, Dick Schuurman, Dirk de Haan (†), Ed Krebbers, Eddy Konijnendijk, Edwin Timmers, Elijah Cats, Etienne Tas, Evet van der Stege, Frank Koevoets, Ferdinand Huizer, Freek Beijert, Frits van Leeuwen, Ger Nugteren, Gerd Drenth, Gerrit van Ast, Gerrit Gunnink, Glenn van Tienen, Hans Blom, Hans de Vlaming, Hans van der Hoek, Hans Kaper, Hans Kloos, Hans Oerlemans (†), Harm Pardoen, Harry Engelbert, Harry Wind, Henk Graalman, Henk Mertens, Henk Veltkamp, Henk Wolf (†), Herman van ’t Hoogerhuijs, Izaak Romijn, Jaap van der Noordt, Jaco Terlouw, Jan Dieterich, Jan van Driel (†), Jan Havelaar (†), Jan van der Mast, Jan van der Stelt, Jan van Huijksloot (†), Jan Voerman (†), Jan Walraven (†), Jan Willem Oudenaarden, Jason Bruce, Jesse Cruz, Joachim Kost, Job de Heer, John Hennink, John Krijgsman, Joke Halk, Joop Harmsen, Joop van der Starre, Jos Nederend, Jos Niehorster (†), Kees Dessens, Kees van der Zwaard, Kien Wai Wong, Leo van der Putten, L.J. de Reijke, Louis van Huut, Marco Moerland, Marco Verzijl, Marinus Donkersloot, Mario Blaak, Markus Lohrer, Marvin van der Sloot, Maurits Vink, Melvin Koote, Monique Baptist, Nico Smit (†), Niels Steenbergen, Paul Pols, Paul Roerbach, Pedro Moring, Peter Bakker, Peter van Meurs, Piet Holleman, René van der Beek, Rick Pas, Rien Brus, Rob Sandbrink, Rob Schippers, Roland Bos, Ron Verwaal, Ronald Korving, Ronald van der Meer, Sander Smit, Sebastiaan de Bruyn, Stefan Veenenberg, Stefan Zoutewelle, Stephan Breugelmans, Stichting NVBS Railverzamelingen (SNR), Theo Barten (†), Theo Nobel (†), Ton van Eijsden, Ton Odijk, Tony Saiz, Ton Simon, Tom Erwich, Willem Baane, Wim Vink.
Het bestuur van de Stichting ROVM wordt gevormd door René van der Beek, Gerrit van Ast en Ton van Eijsden.

Voor zover bekend en gewenst, zijn de namen van de fotografen en/of de verzamelingen waaruit beeldmateriaal afkomstig is, vermeld. Verdere informatie is uiteraard welkom.

  12 comments for “De ROVM-digitaal website en haar medewerkers

Geef een reactie